Frisklivssentralen - en kommunal forebyggende helsetjeneste
Frisklivssentralen gir kunnskapsbasert hjelp til fysisk aktivitet, kosthold og snus- og røykeslutt gjennom et strukturert oppfølgingstilbud.
I tillegg avholder frisklivssentralen "Sov godt" - et kurs som kan bidra ved søvnvansker.
Alle som jobber i frisklivssentralen er helsepersonell og er omfattet av helsepersonelloven. Frisklivssentralen er en tverrfaglig tjeneste og de ansatte har ulik faglig bakgrunn, som for eksempel fysioterapi, ernæring, pedagogikk, sykepleie, folkehelsevitenskap og psykologi.
Frisklivssentralen samarbeider og har oversikt over og kjennskap til offentlige, frivillige og private tilbud og tjenester i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. Brukerne ledes videre til disse når dette er aktuelt. Målet er at de blir i stand til å fortsette med egen aktivitet eller i andre lokale tilbud etter deltakelse på frisklivssentralen.
Livsstilsendring - fysisk aktivitet
Frisklivssentralen gir tilbud om hjelp til livsstilsendring:
- fysisk aktivitet
- kosthold
Målgruppa er personer som har behov for å endre levevaner. Frisklivssentralen tilbyr hjelp til å starte en endringsprosess og mestring av nye levevaner.
Henvisning
Fastleger, annet helsepersonell og NAV kan henvise til frisklivssentralen. Interesserte kan også ta kontakt selv.
Reseptperiode:
Oppfølging gis i utgangspunktet i 12 uker. Perioden starter med en individuell helsesamtale, deretter utarbeides mål og plan for perioden. Helsesamtalene har fokus på å styrke egen motivasjon til endring og oppleving av mestring.
Dersom fysisk aktivitet er en del av planen, får deltakerne tilbud om å delta i treningsgrupper. Fysioterapeut er tilstede på treningene.