For tredje gang arrangerte NAV Midtre Gauldal, Midtre Gauldal kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT) inkluderingskonferansen #MULIGHETER.
Det er en samling som engasjerer, med tema som inkludering, økonomi og trender på arbeidsmarkedet. Konferansen gir et bredt bilde av utfordringer og muligheter, med fokus på tiltak som kan bidra til å bekjempe utenforskap. Om lag 50 deltok på konferansen, som ble arrangert i Støren Kulturhus.
Flere unge uføre
Konferansen ble åpnet av direktør i NAV Trøndelag, Torbjørn Aas. - Trøndelag har et stort utenforskap, og her ligger det muligheter både for næringsliv og det offentlige, sa Aas.
Videre fikk vi presentert tallenes tale for Midtre Gauldal kommune ved statistiker og seniorrådgiver i NAV Trøndelag, Eli Sektnan. Hun fortalte om realitetene i situasjonen i årene som kommer; bare i Midtre Gauldal har andelen mellom 18-29 år, som får uføretrygd, økt med 23% de siste fem åra.
Over halvparten trenger arbeidskraft
Guro Angell Gimse, regiondirektør i NHO Trøndelag, presenterte en fersk rapport hvor det tydelig signaliseres at vi trenger flere hender, og at 6 av 10 bedrifter trenger arbeidskraft. - Vi må bygge mer kunnskap rundt inkludering og det får vi til med en slik konferanse, sa Gimse.
Berit Rian, administrerende direktør i NIT fortalte om Trondheim Opportunity, et program for å styrke mulighetene for innvandrere med høy utdanning til å få jobb og gjøre karriere. Målet er å skape flere rollemodeller med innvandrerbakgrunn, for å sikre tilgang til rett kompetanse i fremtiden for arbeidslivet i regionen. - Dette vil tilføre næringslivet og det offentlige kompetanse på å bruke kulturelt mangfold til å skape positiv vekst, sa Rian.
Drømmedagene gir resultat
Deltakerne fikk høre om erfaringer fra Drømmedagene, et prosjekt NAV Midtre Gauldal har hatt de senere år, der ungdom får tett oppfølging, både individuelt og i grupper.
- Vi har opplevd at dette programmet har fungert kjempebra med høy formidling og overgang til arbeid med ungdommer som har levd i utenforskap over lang tid, sa Svend Hov, daglig leder i NiT.
Inkluderingsprisen går til…
Deltakerne fikk høre hvordan Støren Bilsenter og Toyota Slettum Bil jobber med inkludering, hvordan de mener næringslivet kan bli bedre på inkludering, og hvordan samspillet med det offentlige kan bedres. Oppfordringen er klar: Ta imot, inkluder – og prøv!
Kommunedirektør Alf Petter Tenfjord i Midtre Gauldal avsluttet konferansen med å dele ut årets inkluderingspris til Støren Bilsenter. Prisen får de for utmerket innsats og samarbeid med NAV for inkludering av mennesker som trenger bistand til å komme seg inn i arbeidslivet. - Uten samarbeid med næringslivet får ikke NAV til å gi mennesker muligheter, slik at de blir selvberget og uten behov for oppfølging fra det offentlige, sa Tenfjord.
Selve Inkluderingsprisen var utarbeidet av Lysgården verksted. De hadde valgt farger og former på veggplaketten, som symboliserte mangfold og inkludering.