Alle som ønsker det, kan ta kunnskapsprøven/etablererprøven.
Kunnskapsprøven - alkoholloven
Det er to ulike kunnskapsprøver. En for salgsbevilling i butikk og en for skjenkebevilling på restaurant/bar/pub. Den som skal være styrer eller stedfortreder på et sted med salgs- eller skjenkebevilling må ha bestått kunnskapsprøven, ha fylt 20 år og skal godkjennes av bevillingsmyndigheten (kommunen).
Etablererprøven – serveringsloven
For å få serveringsbevilling kreves det at daglig leder har bestått Etablererprøven for serveringsvirksomhet. Serveringsloven definerer daglig leder som «den som har det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet».
Pensum - kunnskapsprøven
For pensum til kunnskapsprøven for skjenking, salg og for kontrollører, se helsedirektoratets nettsider.
Pensum - etablererprøven
Hensikten med etablererprøven, er å sikre at de som gjennomfører prøven har grunnleggende kunnskap om relevante lover og forskrifter samt økonomistyring. Det er derfor mange lover og forskrifter du må ha kjennskap til, blant annet lov om serveringsvirksomhet, internkontrollforskriften, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen, arbeidsmiljølovgivningen og alkoholloven.
Vinn.no har læremateriell og tester som du kan kjøpe for å forberede deg til kunnskaps- og etablererprøven.
Pris
For 2023 er gebyret for å ta Kunnskapsprøven og Etablererprøven kr 400,-.
Påmelding og gjennomføring
Ta kontakt med kommunen for å ta prøven:
postmottak@mgk.no | 72 40 30 00
- Ta med gyldig legitimasjon (pass, førerkort eller bankkort med bilde)
- Prøven må betales på forhånd. Kvittering for innbetalt prøve må framlegges før prøvestart.
- Prøven er en elektronisk flervalgsprøve
- Prøven avlegges på norsk. Tillatt hjelpemiddel er ordbok
Alle som består prøven får et prøvebevis som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om alkohol- eller serveringslovgivningen.
Beviset er gyldig på ubestemt tid.