Group 5 Shape Copy 6 Fill 1 Page 1 Group 11 Group 10 Group 2 Ekstern lenke Group 13 Combined Shape Group 12 Group 15 Group 15 Underside-Mal-2---liste Ekstern lenke Ekstern lenke Group 5 Group 4 Group Copy Page 1 Group 14 Copy 21 Shape Page 1 Lenke pil Fill 1 Group 4 MidtreGauldal_cmyk Group 2 > Page 1 Group 11 Group 9 Group 3 Group 3 Group 2 Group 10 Group 2 Shape Page 1 Group 2

Beskrivelse

Å besørge en gravferd innebærer som regel å ta kontakt med et gravferdsbyrå som tar seg av alt det praktiske.

Dersom ingen sørger for gravferden, skal den besørges av kommunen der avdøde hadde sin bopel.

Du kan få støtte til å besørge en gravferd.

Søknadsprosessen

Søknadsveiledning

Det er full anledning til å besørge alt selv i forbindelse med en gravferd, men de fleste velger å benytte et gravferdsbyrå i større eller mindre utstrekning. Den som har ansvaret for gravferden, bestemmer i så fall selv hvilket gravferdsbyrå vedkommende ønsker å benytte.

Et gravferdsbyrå kan blant annet bistå med å

  • fastsette tider for overføring, gravferd, kremasjon, osv. 
  • kontakte prest/imam/taler, musikere, sangere, gravlund o.a.
  • skaffe kiste og utstyr, stelle avdøde
  • ordne transport av kisten
  • ordne papirer til skifterett, politi, Nav, osv.
  • annonsere dødsfallet
  • trykke sanger, salmer og takkekort
  • ordne blomster, dekorasjoner, kranser
  • legge til rette for og delta under sørgehøytideligheten
  • sørge for melding til og oppgjør med Nav
  • ordne med minnesamvær
  • ordne med urnenedsettelse
  • ordne med inskripsjon på gravmonument, trekors/symbol og gravlykt 

     

Noen byråer formidler også tjenester som rengjøring av boligen med rydding og bortkjøring.

Klage på søknad

Du kan ikke klage på kommunens avgjørelse hvis det er uenighet om hvem som skal sørge for gravferden. Avgjørelsen om å forlenge eller forkorte fristen for kremasjon og gravferd kan heller ikke påklages.

Hvis du er misfornøyd med gravferdsbyrået kan du klage direkte til dem. Forbrukerrådet har utformet et klagebrev som kan brukes: Gravferdstenester – Forbrukerrådet (forbrukerradet.no) Hvis dere ikke blir enige kan du ta saken videre til Forbrukertilsynet for mekling.  

Kriterier

Gravlegging skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn. Kremasjon kan skje med mindre det er kjent at det var i strid med avdødes ønske. Dersom avdøde ikke er blitt kremert, skal gravlegging skje senest ti virkedager etter dødsfallet.

Det er mulig å forlenge fristene dersom det er tungtveiende grunner for det. Det er enten kommunen eller Kirkelig fellesråd som avgjør søknad om forlengelse av fristen på ti dager.

Pris

Et gravferdsbyrå skal uoppfordret tilby prisliste til kunder som retter forespørsler til byrået om gravferdstjenester. Ved bestilling skal kunden uoppfordret få et skriftlig pristilbud og få rimelig tid til å sette seg inn i pristilbudet før avtale inngås.

Folketrygden kan yte behovsprøvd gravferdsstønad med utgangspunkt i siste tilgjengelige skattemelding. I de fleste tilfeller gjelder at støttebeløpet reduseres med summen av avdødes finansformue og det forsikringsbeløpet som blir utbetalt som følge av dødsfallet.

Lover

Lover

Se gravplassloven kapittel 2. Se også folketrygdloven kap. 7 og prisopplysningsforskriften § 15.