Vi får noen spørsmål fra befolkningen med ønske om å bli testet, men hvor man ikke har noen symptomer. Slik testing frarådes fortsatt bestemt, og jeg skal prøve å forklare hvorfor.
For det første er ikke viruspåvisning direkte knyttet til smittsomhet. Vi regner riktig nok med at man teoretisk kan være noe smittsom omtrent døgnet før man blir syk, men i all hovedsak smittes koronaviruset mest i de første dagene hvor en smittet person har luftveissymptomer. Hvor lenge viruset kan påvises hos en smittet person, også etter at personen ikke lenger er smittsom, vet ingen. Reglene som praktiseres nå er dermed at en smittet person blir hjemmeisolert fram til vedkommende har blitt frisk, pluss 1 uke. Innen da er vi så sikre som man kan bli på at personen ikke lenger kan smitte andre og at personen selv er immun. Det tas ikke noen oppfølgingsprøve, fordi vi altså ikke har kunnskapen til å vite når vi kan stole på en slik prøve. Hvis vi skulle finne på å ta en prøve hos en person uten symptomer, og denne skulle være positiv, vil vi med andre ord være i villrede siden vi ikke har noen klinisk relevante opplysninger. En slik person ville dermed risikere å bli hjemmeisolert på ubestemt tid, og det regner jeg med at ingen er interessert i.
For det andre kan heller ikke en negativ test brukes til noe hos en person som ikke har symptomer. Et ønske om å bli «frikjent» eller «friskmeldt» etter å ha vært i nærkontakt med en bekreftet smittet person er rett og slett en umulighet hvis man ikke har symptomer selv. I teorien kunne man altså i et slikt tilfelle teste negativt, for deretter å utvikle milde luftveissymptomer dagen etter, men overse disse fordi man jo har testet negativt. Testene vi bruker er heller ikke 100% treffsikre, det er det ingen tester som er. Såkalt falske negative prøver, som i dette eksemplet, er noe av det farligste vi kan ha i en situasjon med en allmennfarlig smittsom sykdom.
Derfor ber jeg dere innstendig: Ikke be om å bli testet hvis du ikke har symptomer, og ikke «lyv på deg» luftveissymptomer for å sikre deg å bli testet. Vi kan i slike tilfeller ikke stole på svaret enten det er positivt eller negativt. Det foregår riktig nok testing av friske personer i forskningssammenheng, men dette er ikke relevant i klinisk praksis, og er noe universitetene tar seg av for å øke kunnskapsnivået vårt på lengre sikt. Enn så lenge ber jeg alle om å følge oppfordringene fra sentrale helsemyndigheter for å hindre smittespredning.
Bjørn Lyngen
Kommuneoverlege
Midtre Gauldal kommune