Group 5 Shape Copy 6 Fill 1 Page 1 Group 11 Group 10 Group 2 Ekstern lenke Group 13 Combined Shape Group 12 Group 15 Group 15 Underside-Mal-2---liste Ekstern lenke Ekstern lenke Group 5 Group 4 Group Copy Page 1 Group 14 Copy 21 Shape Page 1 Lenke pil Fill 1 Group 4 MidtreGauldal_cmyk Group 2 > Page 1 Group 11 Group 9 Group 3 Group 3 Group 2 Group 10 Group 2 Shape Page 1 Group 2

Båndtvang er av hensyn til hekke- og yngletiden

Hovedhensikten med båndtvangsbestemmelsene er å verne om dyrelivet. Fugl, hjortevilt og husdyr er ekstra sårbare nå.

Nyhet Publisert av Tore Wolden , 03.04.25

Vipe
Tidligere var vipa en vanlig fugl i jordbrukslandskapet. Bestanden er trolig redusert med omkring 90 prosent siden 1970-tallet, og nå har vipa status som kritisk truet (snl.no). Bildet er tatt på Skårvold på Støren på april 2023. Foto: Per Jostein Wolden

Mange i kommunen har hund som kjæledyr, og på landsbasis er det rapportert at i underkant av hver tredje nordmann har hund, katt eller begge deler. Fra og med tirsdag denne uken må du holde hunden din i bånd. 

Vern om dyrelivet

Båndtvangen gjelder fra 1. april til og med 20. august. Dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden. Det inkluderer blant annet fugl, hjortevilt og husdyr.

Det er stor variasjon i når hekke- og yngletiden inntreffer for de ulike artene vi har her i kommunen, men de fleste artene kurtiserer, bygger reir, legger egg, føder og passer ungene i løpet av båndtvangsperioden på våren og sommeren. Nå er det mange arter som leter etter egnede plasser for reproduksjon, og det er svært viktig at de får den freden og roen de trenger! Mer enn en av fem norske arter står i ulik grad i fare for å dø ut i Norge! 

I Midtre Gauldal er det registrert totalt 4178 observasjoner av rødlistede fuglearter og 1764 observasjoner av rødlistede pattedyr i perioden 2000-2025 (Figur 1). Blant disse er 33 fuglearter og 6 pattedyr truet, hvilket betyr at de står i fare fra å bli utryddet.

Kart med observasjoner registrert

Arealendringer den største trusselen

Det er mange ulike årsaker til at arter blir vurdert som truet, men den klarte viktigste faktoren er menneskelig virksomhet, med arealendringer i spissen. I synkende rekkefølge er det forurensning, klimaendringer, fremmede/invaderende arter og overhøsting som videre er de største påvirkningsfaktorene på landsbasis. Midtre Gauldal kommune forsøker å balansere hensynet til naturen med andre menneskelige interesser, som tilrettelegging for bo- og leveområder, skjøtsel og drift av jordarealer og naturressurser, samt rekreasjon og annen virksomhet.

Gjentatt stress en faktor

En annen årsak til at arter slutter å bruke et leveområder, er gjentatt stress. Forstyrrelser av vilt og fugl i hekke- og yngleperioden har ulike effekter både for det enkelte individet, men også på populasjonsnivå. På individnivå er det gjerne at det utløses en frykt- eller fluktreaksjon når mennesker eller kjæledyr kommer for tett innpå. Denne umiddelbare responsen er kortvarig og fører til økt bruk av energi, men for enkelte arter kan det føre til en større predasjonsfare fra rovfugl eller reirplyndrere. Skjer dette i større omfang, vil viltet og fuglene kunne respondere med å endre arealbruken over tid, som vil ha større negative konsekvenser for populasjoner i sin helhet.

Vi kan alle bidra!

Påvirkningen på arter styres i stor grad gjennom politikk og forvaltning, men vi alle kan være med på å verne om de mest sårbare artene. Reproduksjon er en svært viktig del av livet og overlevelsen til fugl og vilt, og vi ber derfor alle innbyggere om å vise spesielt hensyn i områder hvor det er kjent eller er sannsynlig at artene oppholder seg. Selv om arter ikke nødvendigvis er kategorisert som truet, er svært mange fuglearter i Norge i bestandsnedgang. Dette gjelder for eksempel orrfugl, lirype og fjellrype, heilo, småspove, tårnseiler og rødstilk – som alle er observert i vår kommune de siste 25 årene.

2025 er dedikert som friluftslivets år, og hovedmålet er å skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv. Å være vitne til dyrelivet når man ferdes ute er for mange en stor og meningsfull opplevelse, og vi bør alle gjøre det vi kan for å ta hensyn til disse fantastiske skapningene!